Machtsmisbruik – ‘It’s the responsability, stupid.’

De beslissing om Ford Genk te sluiten is schokerend. Duizende mensen wiens werkomgeving met één droge beslissing ineenstort. Overcapaciteit, dus. Of liever sociale dumping naar Spanje. Een symptoom van wat de Europese Unie mist: een socio-economisch perspectief. Waarschijnlijk dienen de arbeidslasten in ons land wat lager te zijn, maar die van het zuiden hoeven duidelijk naar omhoog. Maar er is meer. In october 2010 sluit de directie van Ford een toekomstplan voor Genk. En nu gaat daar plots een streep door. Zonder dat de Europese topman het nodig acht om dat zelf in Genk te komen zeggen. Dat vind ik erg. Als leiders bittere beslissingen nemen, moeten ze ook de moed opbrengen om die aan de mensen ‘face to face’ te komen uitleggen. Anders verliest het volk niet alleen een job, maar ook vertrouwen in elke economische of politieke machtsdrager. Macht wordt dan gauw bekeken als iets anoniems en verpletterend. Wantrouwen groeit. Gevaarlijk spel voor een democratie. Macht is pas rechtmatig als het gepaard gaat met verantwoordelijkheid. Zo niet, gaat macht gepaard met misbruik.

Ook seksueel misbruik draait om macht. Dat leerde ik van pedopsychiater Peter Adriaenssens, toen ik als perschef van de bisschoppen, regelmatig met hem in contact kwam. Pedofilie binnen de Kerk kan men niet uitsluitend verklaren door te zeggen dat sommige priesters het net te moeilijk hadden met hun celibaat. Het gaat ook hier vooral om kerkelijke bedienaars die vergeten zijn – of niet meer bewust waren –  dat (hier: spirituele) autoriteit samen gaat met verantwoordelijkheid. Dat ervaren we nu eveneens met de recente misbruiksschandalen binnen de psychiatrie of de journalistiek. Nogmaals: Macht is pas rechtmatig als het gepaard gaat met verantwoordelijkheid. Zo niet, gaat macht gepaard met misbruik.

Une réflexion sur « Machtsmisbruik – ‘It’s the responsability, stupid.’ »

  1. Chacun/e de nous a une certaine puissance. D’abord vis-à-vis de nous-mêmes. Cela nous donne la responsabilité de nous exercer à rebondir et à créer. Puis vis-à-vis de ceux à qui nous sommes reliés. Le principe de vacuité bouddhiste est à méditer dans toutes les familles spirituelles. Respecter et approfondir les relations est à l’opposé du jugement et de la recherche de supériorité, souvent par dévalorisation d’autrui. Que ce blog nous aide à tisser des liens respectueux.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.